Kinder- en Tieneryoga

helpt kinderen om zich bewust te worden van hun zintuigen, lichaam & lichaamsbewegingen en lichaamsbeheersing, ademhaling, gevoelens & emoties, eigen innerlijke kracht en hun grenzen. Daarnaast stimuleren bepaalde yoga-oefeningen beide hersenhelften (op school is veelal de aandacht gericht op de linker hersenhelft). Kinderen mogen tijdens de kinder- en tieneryoga er gewoon "zijn". Het gaat er vooral om dat kinderen plezier aan yoga beleven, in plaats van dat ze yogahoudingen leren beheersen zoals veelal bij 'yoga voor volwassenen' het geval is. Ze leren korte algemene en ruime bewegingen, die met name de grove motoriek aanspreken (vooral bij de kleutergroep). De yoga-oefeningen worden ~ vooral bij de kleutergroep ~ vaak herhaald of worden  ~ vooral bij  de kindergroep 6,5 - 9 jarigen ~ gevarieerd.  Bij de tienergroep             (groep 7, 8 en brugklasleeftijd) komt het accent meer te liggen op de ervaring (het navoelen) en op het ademgebruik tijdens de yoga-oefeningen. Het proces is in ieder geval belangrijker dan het resultaat; het gaat er niet om wie de yoga-houdingen het beste doet (geen prestatie- en competitiedruk)! Bij kinder- en tieneryoga staat "jezelf kunnen zijn", "respect voor & vertrouwen in jezelf hebben" (en in de ander) voorop en vooral plezier hebben in het bewegen en in het gezellig samenzijn. De yogalessen geven je kind echt wat mee, want veel wat ze leren kunnen ze toepassen in het dagelijks leven, bewust of onbewust.

 

Kinder- en tieneryoga is niet iets "zweverigs", tenminste niet bij de lessen die ik geef. Tijdens mijn lessen maken kinderen spelenderwijs en op een luchtige 'aardse manier' kennis met yoga door verschillende yogaspelletjes, kindgerichte (dynamische) yogahoudingen (ook in 2-tallen  of samen met de groep), ademspelletjes/-oefeningen, massages (individueel en/of in 2-tallen  of met de gehele groep en over de kleding heen) en ontspanningsoefeningen (aan het eind van de les gecombineerd met een visualisatie). Veelal komen deze onderdelen in deze volgorde in mijn lessen aan bod; zo blijft de basis van de lessen vertrouwd en veilig. Verder komt bij elke les (of een aantal lessen) een thema aan bod, dat aansluit bij de belevingswereld van kinderen, zoals b.v. 'Moedig & dapper zijn', 'Op reis naar de regenboog', 'De spin die het te druk had' (tijdens de herfst), 'Het lichtjes- en deelfeest' (rond Sint Maarten), 'Waar is de maan gebleven?' (tijdens Sinterklaasttijd), 'Ruimtereis naar de maan', 'Ik ben dankbaar en blij' (rond Kerst- en Nieuwjaar), 'Valentijns yoga avontuur',  'Ik ben een zonneschijn', 'Het skate- en surfboard yoga avontuur' (tijdens de lente/zomer), 'Yoga Bingo', 'De vrolijke yoga tuin'. Vaak gebruik ik bij de kleuter- en kindergroep een prentenboek als uitgangspunt en bij de tieneryoga een bepaalde 'deugd'. Ook mogen de kinderen een aantal lessen met eigen ideeen komen. Ik maak bij bijna alle lessen gebruik van de diverse kinderyogakaarten van Helen Purperhart en andere lesmaterialen (zie foto hierboven) die bij het thema en/of deugd passen. 

 

Waarom yogaspelletjes?

Deze spelletjes (zoals b.v. een tikspelletje in een 'yogasausje') dienen als plezierige opwarming aan het begin van de les, om te aarden en ter voorbereiding op de yogahoudingen.

 

Waarom yogahoudingen en massages in 2-tallen of met de gehele groep?

Om samen plezier en ontspanning te ervaren. Daarnaast leren kinderen  om samen te werken en hoe ze met anderen op een respectvolle, vertrouwensvolle en openhartige manier kunnen omgaan. Verder stimuleert het het samenhorigheidsgevoel en groepsharmonie. Ook heeft elkaar masseren een positief effect op het lichaamsbesef en 'welbehagen'. Receptoren in de huid reageren op strelingen met de aanmaak van de stemmingshormonen 'oxytocine' en 'serotine' (dit zijn tegenhangers van het stresshormoon 'adrenaline'), waardoor kinderen zich 'lekkerder in hun vel' zullen gaan voelen.

 

Waarom adem- en ontspanningsoefeningen (met visualisatie)?

Deze oefeningen kunnen kinderen helpen om rustig en ontspannen te worden, in zowel hun lijf als in hun hoofd. Zeker wanneer kinderen zeer beweeglijk zijn door b.v. overprikkeling of 'verstijfd' zijn door angstgevoelens. Daarnaast krijgen kinderen door goed te ademen meer energie en kunnen ze alle indrukken van de dag beter verwerken, zodat ze 's avonds beter en ontspannen in slaap kunnen vallen. Bepaalde adem- en ontspanningsoefeningen kunnen kinderen ook goed op school toepassen. Ontspanningsoefeningen met visualisatie vergroten het aandachts- en concentratievermogen en ze stimuleren de creativiteit & fantasie, waardoor kinderen beter in contact kunnen komen met hun innerlijke wereld.

 

Andere noemenswaardige positieve effecten

Kinderyoga doet in ieder geval goed als kinderen in hun dagelijkse leven veel stress, prestatiedruk en een teveel aan prikkels ervaren. Ook heeft het een positief effect voor kinderen die veelvuldig last hebben van concentratieproblemen, buikpijn, slaapproblemen, coordinatiestoornis, ademhalingsproblemen, problemen in de motoriek, nervositeit, angsten, overactiviteit, overprikkeling of kinderen die erg  introvert/extrovert zijn.  Kinderyoga kan ook een positieve bijdrage leveren aan:

~ het zelfvertrouwen & zelfbewustzijn ( beter positief zelfbeeld)

~ het 'positief denken' (negatieve patronen kunnen doorbroken worden)

~ meer respect voor zichzelf en voor anderen

~ de zelfdisclipine

~ de sociaal-emotionele vaardigheden

 

Kleuteryoga kan een positief effect hebben op kinderen die nogal angstig zijn voor of tijdens de zwemlessen, doordat ze (onbewust) leren om op hun lichaam te vertrouwen!

Kinder- en tieneryoga is in ieder geval een mooie meerwaarde op andere sporten en ook op verschillende dansvormen: de meeste warming-ups komen overeen met bepaalde yoga-oefeningen. Alleen wordt ~ mijn inziens ~ daarbij te weinig aandacht geschonken aan het ademgebruik (deze 'draagt' namelijk de beweging) en/of wordt het lichaam niet op een gezonde manier bewogen (b.v. er wordt met de onder/bovenrug gebogen ipv met de heupen en dat kan op langere termijn tot klachten lijden).

 

Helder genoeg om jouw kind(eren) vandaag nog aan te melden?

Dat kan via het aanmeldingsformulier bij 'Aanmelden'.